Oud eiken planken
Ze hebben weer en wind doorstaan. De oude eiken planken die gebruikt worden voor de ‘oude eiken’ tafels zijn in sommige gevallen eeuwen oud en getekend door uiteenlopende condities en weersomstandigheden.
Ze nemen de verhalen mee van vele generaties en onstuimige jaargetijden en periodes.
De oud eiken tafel kent oneindig veel verhalen en is klaar voor de verhalen die jouw woning bieden.
Ambacht van Station7
Station7 buffellederen meubels
Oud eiken tafels
Waar ruwe en robuuste buitenzijdes van hout vaak wordt bewerkt of glad wordt gemaakt, blijven deze kenmerkende zijdes bij ons juist behouden.
Ze vormen het esthetische deel van jouw unieke oud eiken tafel en brengen luxe in huis.
Te grote gaten of groeven worden gevuld met kleinere delen van dezelfde balken en geven de vintage look die de oud eiken tafel verdiend.
Stofdoek proof
Uiteraard wordt de tafel stofdoek proof gemaakt en kan het voorkomen dat met der tijd de stofzuiger er ook aan te pas moet komen om de levensgroeven van de oud eiken tafel te bewerken. Maar dat hoort natuurlijk bij een dergelijk vintage product die door de tijd getekend is.
Kenmerken Oud eiken
Hout hardheid ◼️◼️◼️◼️◻️
Noesten, scheuren, structuurverschillen ◼️◼️◼️◼️◻️
Natuurlijke uitstraling ◼️◼️◼️◼️◻️
Krimp of uitzetten door luchtvochtigheid ◼️◼️◼️◻️◻️
Verkleuring door licht ◼️◼️◼️◻️◻️
Kans op splinters ◼️◻️◻️◻️◻️

Hoe maken wij onze oud eiken tafels woonproof?
De oud eiken tafels van Station7 worden geleverd in diverse kleuren en worden voorzien van verschillende beitskleuren. In alle gevallen worden ze afgelakt met een blanke matte componentenlak. Het onderhoud beperkt zich tot normaal reinigen met een vochtige doek. Bij oud eiken tafels kan het nodig zijn om kruimels etc. te verwijderen met een stofzuiger met een zacht opzetstuk. Gebruik nooit een agressief schoonmaakmiddel, dit kan ervoor zorgen dat de laklaag oplost waardoor vlekken in het hout trekken. Gebruik ook geen middelen met een schurende werking. Het is belangrijk dat hout kan ademen, anders kan het hout gaan barsten. Zorg er dus voor dat het hout nooit langere tijd wordt afgedekt met bijvoorbeeld een plastic tafelkleed. Verder is het belangrijk ook geen warme voorwerpen (pannen) direct op het hout te plaatsen. Hierdoor ontstaan kringen die niet meer te verwijderen zijn. Hout verkleurt onder invloed van daglicht.
Nog 7 extra tips om lang van je meubels te genieten:
✔️  Zonlicht en verschillende soorten kunstlicht laten hout verbleken. Stel daarom oud eiken zo min mogelijk aan de directe inwerking van licht bloot. Zo voorkom je dat het materiaal versneld verkleurt.
✔️  Nagels van huisdieren beschadigen je meubels. Zelfs de meest robuuste laksoorten zijn daar niet tegen bestand.
✔️  Teveel warmte droogt natuurlijke houtvezels. Zet je oud eiken tafel daarom nooit te dicht bij warmtebronnen. Is het toch noodzakelijk om je tafel bij een radiator te plaatsen, let dan op voldoende ruimte tussen vloer, radiator en tafel, zodat de lucht goed kan circuleren en de vochtbalans in de ruimte en in het meubel zo maximaal mogelijk wordt.
✔️  Zorg voor een goede luchtvochtigheid. Voor livings adviseren wij een luchtvochtigheid van 45-55%, de ideale temperatuur ligt tussen de 18-22 graden Celsius.
✔️  Gebruik nooit agressieve stoffen op het oude eiken. Geen terpentine, chloor of andere chemische middelen.
✔️  Pas op met scherpe voorwerpen op tafel. Deze kunnen de lak of beits beschadigen.
✔️  Als er een vlek op je meubel komt, ga dan niet hard wrijven. Verwijder de vlek voorzichtig met een tissue en dep het schoon met een vochtige, maar zeker niet te natte doek.

Lederen zetels
Lederen fauteuils
Lederen salons
Tafels